Maatschap Bijma-Meekel

Zomer

In juni begint de zomer en in juni begint ook de drukste periode van het jaar. Veel wat in het voorjaar gepoot en gezaaid is wordt nu oogstbaar.
Maar ook het onkruid groeit een stuk beter, dus het schoffelen en wieden komt er dan extra bij. En als het weer het toelaat elke dag ook poten en zaaiden. In juni word gestart met de koolsoorten, witte kool, spuitkool, rode kool, groene kool, boerenkool, koolraap, Bloemendaalse gele kool en Brabantse putjes kool om de 3 weken. Sperciebonen zaaien en na de langste dag kervel en rammanas zaaien omdat de dagen dan korter worden en vooral deze groenten dan niet meer in "het zaad schieten".
De oogst van de verschillende kroten, snijbiet en tuinbonen eisen veel tijd maar al jaren komt er dan een stagiaire leren en meehelpen (in 2009 zelfs 2) afkomstig uit Hongarije, die daar op een tuinbouwschool zitten en hier dan 3 maanden verblijven.
Ook in juni worden kleine producten geplant zoals ABC kruid, boomspinazie, klaverzuring, suikerwortel en klaroen.
Peterselie, krulpeterselie en selderij wordt elke 14 dagen ongeveer 200 m2 van elk gepoot. In de kas wordt wekelijks geoogst van de typische "randstad" groente zomerpostelein, in juli komen dan de tomaten en 3 weken in juni de aardbeien. deze zijn dan het meest smaakvol doordat de zon de mooiste kracht dan heeft.
In juni beging ook de kardoen te bloeien, die trekken veel wilde bijen en hommels aan en omdat ze er toch zijn bestuiven ze ook de courgettes.
Verder begint volop de oogst van selderij, peterselie en krulpeterselie - 3 van de belangrijkste typisch Amsterdamse gewassen.
Juni is dus de tijd dat de tuin bijna "vol" begint te raken en is het een lust om al de groenten te zien groeien en de tuin elke dag weer te zien veranderen (elke morgen is het weer een verassing wat er de nacht weer is gegroeid) en dat gaat zo door tot eind oktober, tot de herfst zich elk jaar weer opeens aandient. ____________________________________________________________________

 

 

 

Periode: Zomer
Soort: Courgette
Per: per stuk

 

 

 

 

 Periode: Zomer
 Soort: Tuinbonen
 Per: per kilo
 


 

 

 

 

  Periode: Zomer
  Soort: Artisjok
  Per: per stuk